Petra Scherpenhuizen

Je kunt niet alles zijn voor iedereen en jezelf trouw blijven.

17 augustus 2023

< terug

‘Schuld is geen gevoel.’ Carel legde zijn notitieblok op het lage glazen tafeltje dat tussen onze stoelen stond. Zijn handen vouwden zich voor zijn buik, de slanke benen gekruist in een strakke, zwart-wit geblokte broek. Grote voeten in Dr. Martens onder zijn lange lijf.
Mijn wenkbrauwen schoten omhoog. ‘Nou, ik voel het toch echt wel. Dus wat je zegt lijkt me sterk.’
‘Schuld bedekt een gevoel. Bijvoorbeeld angst voor afwijzing.’ Zijn staalblauwe ogen rustten in de mijne. ‘Voor veel mensen is het nog altijd beter om zich schuldig te voelen dan angstig of afgewezen.’
Ik sloeg mijn ogen neer. Mijn hart bonkte in mijn keel.
Hij boog zich voorover naar mij. Een warrige blonde krul viel over zijn voorhoofd. ‘Kijk, jij hebt een beslissing genomen. Gebaseerd op wat jouw hart je ingaf. De ander zal daarmee verder moeten. Je bent trouw geweest aan jouw gevoel. En juist dat is heel goed voor jouw zelfwaardering. Chapeau.’ Hij ging weer rechtop zitten en nam een denkbeeldige hoed af.
‘Maar wat nou als ik de ander pijn heb gedaan met mijn beslissing, dat is toch niet okay?’
‘De vraag is: hoeveel pijn doe je jezelf wanneer je blijft in een situatie die je niet meer past? Wijs je jezelf liever af door tegen je gevoel in te gaan of ben je eerlijk, met het risico dat de ander zich misschien afgewezen voelt?’
Een zucht ontsnapte. Mij leek het een catch 22.


Je kunt niet alles zijn voor iedereen en jezelf trouw blijven.

The journey continues…

Wat is schuld?

Hoe kwam ik in hemelsnaam uit dit dilemma? Tenslotte voelde ik me al schuldig zo lang ik me kon herinneren. Joost mag weten waardoor. Als een slapende vulkaan lag het in mij te wachten, klaar om op te laaien zodra ik werd uitgedaagd om te kiezen voor mijzelf of voor wat anderen van mij verwachtten. Of wat ik dacht dat zij van mij verwachtten.
Na de coaching bij Carel raakte ik raakte geïntrigeerd en ging verder op onderzoek uit. Wat is schuldgevoel? Waar komt het vandaan? Wat maakt dat zoveel mensen er last van hebben? En vooral: hoe kun je het loslaten? Of levert het zoveel op dat we het beter kunnen behouden? Wat is er eigenlijk goed aan schuldgevoel?
Mijn fascinatie leidde tot een ongekend pad van ontwikkeling, in de eerste plaats dat van mezelf als therapeut, coach en trainer en met het oprichten van mijn bedrijf in 1998 de ontwikkeling van duizenden mensen die ik mocht begeleiden onder andere bij het loslaten van schuldgevoel en het opbouwen van zelfwaardering. Velen maakten de weg vrij naar een lichter leven met keuzes vanuit hun hart.

(uit mijn roman: “Schuld – wat als je losbreekt van alle verwachtingen?”)
Mijn debuutroman schreef ik na de meest heftige periode in mijn leven. Mijn innerlijke vulkaan barstte in volle hevigheid uit op het moment dat ik geconfronteerd werd met de zorg voor mijn ouders en alle verwachtingen die daarbij los kwamen: van hen, familie, van alle instanties en vooral ook de verwachtingen die ik had ten aanzien van mezelf. De ontdekkingen die ik deed, de familiegeheimen, het uiteenvallen van mijn eigen vertrouwde leven en de opbouw naar iets nieuws waarin ik koos voor de weg van mijn hart wilde ik graag verwoorden, al was het alleen maar om de ervaringen van die jaren een plek te geven. Gebeurtenissen die zowel aangrijpend als hilarisch bleken, zeker op het moment dat ik als schrijfster zelf de plotwendingen mocht bedenken in het verhaal van Daniëlle, de hoofdpersoon in mijn boek.
Tijdens de periode dat ik mijn debuutroman aan het schrijven was, gebeurde er iets opmerkelijks. Zodra ik de titel en verhaallijn deelde, kreeg ik massaal herkenning voor het fenomeen schuldgevoel. De enthousiaste recensies na het uitbrengen van mijn boek waren overweldigend. Het motiveerde mij om een nieuwe koers in te zetten en ook als schrijfster mensen te inspireren, motiveren, inzichten te krijgen en met zelfliefde en humor te laten kijken naar hun eigen worstelingen. We hebben ze allemaal.


BESTEL HET BOEK

NEEM CONTACT OP

Graag wil ik jullie meenemen op het vervolg van mijn reis. De komende tijd deel ik met alle liefde en plezier mijn ervaring, kennis en tips om schuldgevoel los te laten en zelfwaardering op te bouwen. Innerlijk leiderschap en het doorbreken van onbewuste patronen spelen in mijn aanpak een belangrijke rol. Aan de orde komt bijvoorbeeld:
Wat is schuldgevoel?
Hoe ontstaat het?
Hoe werkt het gouden trio: schuld, schaamte en perfectionisme?
Wat is het effect van schuldgevoel op burn out klachten?
Wat is het verband tussen schuldgevoel en hoog sensitiviteit?
Welke soorten blokkades zijn er op te lossen om jezelf te bevrijden van schuldgevoel?
Hoe kom je uit de catch 22 en kies je voor jezelf in plaats van voor de ander(en)?
Hoe voorkom je schuldgevoel op de werkvloer en waarom zou je dit willen?

Gaan jullie met me mee?
Volg me dan op mijn website, social media en in de pers

Wil je mijn boek bestellen? Ga dan naar www.petrascherpenhuizen.nl/boek

Wil je ook aan de slag? Boek dan een afspraak via info@petrascherpenhuizen.nl

VORIGE BLOGPOST

VOLGENDE BLOGPOST

PETRA SCHERPENHUIZEN | ALGEMENE VOORWAARDEN | DISCLAIMER | PRIVACY STATEMENT | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN